Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Nová hokejová sezona s novým trenérem i ambicemi

04.09.2019 | Miloš Fiala

Budoucnost univerzitního hokeje v České republice

Nová hokejová sezona s novým trenérem i ambicemi

Zatímco první oficiální trénink v nové sezoně čeká hokejisty Univerzity Karlovy ve čtvrtek 5. září, o tři dny dříve svolala Evropská univerzitní hokejová asociace tiskovou konferenci. Na ní novináře informovala o budoucnosti univerzitního hokeje v České republice.


 

Tiskovou konferenci hostila malá aula Karolina


 

Hokejový tým Univerzity Karlovy je účastníkem Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL) od roku 2013. I to je podle rektora Tomáše Zimy dobrým příkladem, že se studentům-hokejistům na naší nejstarší univerzitě daří úspěšně skloubit sport s vysokoškolským studiem. Myšlenka spojení vzdělávání a sportu se rektorovi obecně zamlouvá. Podle jeho slov je zájmem univerzity podporovat sportovní aktivity a umožnit nejlepším sportovcům reprezentovat svou vysokou školu nejen na tuzemské univerziádě, ale i na mezinárodních akcích.

„Co se týče hokeje, který má na Univerzitě Karlově svou tradici, nebyla loňská sezona pro nás tak úspěšná jako ty předchozí. Přesto věřím v návrat na výsluní evropské hokejové ligy, ačkoliv konkurence stále narůstá. Chci popřát hodně zdaru lidem, kteří vytvářejí podmínky pro sportující studenty a studentky, aby se jim dařilo ku prospěchu sportu a mladé generace,“ uvedl na setkání s novináři Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.


 


 


 

Poslankyně Kateřina Valachová, místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu, se netajila názorem, že Univerzita Karlova dobře propojuje univerzitní sport se vzděláváním. Přesto by bylo dobré, aby systém amatérského univerzitního sportu byl v České republice na vyšší úrovni, tedy srovnatelné se zahraničím: „Věřím, že tomu pomůže i připravená změna zákona o vysokých školách, která může přispět k renesanci českého univerzitního sportu a dokáže zastavit odchody sportovců-studentů za studiem do zahraničí,“ řekla bývalá ministryně školství.


 

EUHL je první evropskou univerzitní ligou v ledním hokeji. Založena byla v roce 2013 po vzoru zámořských univerzitních soutěží. Soutěž organizuje European University Hockey Association (EUHA) a jejím patronem je bývalý reprezentant Ľubomír Sekeráš, jehož jméno nese pohár pro vítěze. Cílem ligy je nabídnout mladým hráčům spojení vzdělání a hokeje, a vybudovat tak most mezi juniorským a profesionálním hokejem. Premiérového ročníku EUHL se účastnilo celkem 6 týmů z ČR a Slovenska.

Pro tým UK Praha je letošní ročník EUHL již sedmým. V sezoně 2019/2020 východní divize bude soupeřit celkem 9 týmů: UK Praha, UMB Hockey Team Banská Bystrica, UNIPO Warriors Prešov, Gladiators Trenčín, Paneuropa Kings, Diplomats Pressburg, KTH 1928 Krynica, Kanadai Magyar Hokiklub Budapest. (Ostatní týmy: BO Ostrava, Engineers Prague, Academics Pilsen, HC Masaryk University Brno, Cavaliers Brno, Olomouc Shields, VŠTE Black Dogs Budweis, které v sezoně 2019/2020, budou hrát ULLH - pozn. red.)

Na tiskové konferenci zazněla řada příspěvků rekapitulujících historii a současnost univerzitního hokeje, jeho vize a cíle. Na ambice týmu Univerzity Karlovy v nadcházejícím ročníku EUHL se redakce iForum zeptala nového trenéra Michala Broše:

                                                      Michal Broš, trenér UK Praha, bývalý český hokejový útočník

►„První trénink po prázdninách čeká hokejisty ve čtvrtek. Nevím, v jaké kondici tým je, dá se očekávat, že bude třeba mnohé vychytat. Ambice vnímám a jsem rád, že to tak cítí i lidi kolem, protože trenér není jediný na lodi, jsem rád, že do nové sezony půjdeme celým srdcem, na sto procent. Budovat kádr je těžké v univerzitním klubu stejně jako v profesionálním hokeji.“

Liší se v něčem hráči týmu UK Praha od hráčů jiných mužstev?

►„Univerzita Karlova je jedničkou mezi univerzitami. Hokejový tým UK Praha je jako tým Sparty mezi profesionálními družstvy. Trénovat jej je moje srdeční záležitost.“

První přípravný zápas před odletem na ruský univerzitní šampionát v Barnaul sehraje tým UK Praha proti HC ŘISUTY 16. 9. 2019 od 19:00 ve Víceúčelové sportovní hale SLANÝ.

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS