Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

V rudém dresu se neprohání pouze studenti FTVS

01.11.2018 | Michaela Příhonská Foto: Aneta Procházková

Každoročně slýcháme, že tým hájící červenou barvu je složen pouze ze studentů Fakulty tělesné výchovy a sportu. Jak to ve skutečnosti je se dozvíte níže kde hráči dostávají prostor představit svůj obor. Můžeme však prozradit, že se jedná o velmi zajímavé obory. Věřím, že i vy se jednou budete muset obrátit na lékaře, fyzioterapeuta případně právníka….

Aleš Hyršl – útočník – student 1. lékařské fakulty, obor všeobecné lékařství

Na medicíně se překvapivě učíme o lidském těle, jeho fungování, nemocech a samozřejmě případné léčbě. Doposud bylo studium velice obšírné a z majoritní části teoretické, takže jsem nejvíce hodin strávil nad učebnicemi. Od tohoto roku je studium více praktické. Učíme se správně a účelně komunikovat s pacienty, přenést teorii do praxe a čas od času si vyzkoušet lehčí ošetřovatelské výkony nebo u nich asistovat. Když shrnu, co jsem si doposud ze školy a nemocnic nejvíce odnesl, tak samozřejmě spoustu medicínských a vědeckých informací, ale i že je třeba žít život s nadhledem.

Lukáš Kasala – útočník – student 2.lékařské fakulty

Fyzioterapie je nelékařský zdravotní obor, který se zabývá diagnostikou, prevencí a terapií poruch pohybového aparátu člověka. Do určité míry umíme ovlivňovat také funkci orgánů, např. žaludek. Náš obor patří do oblasti rehabilitace. Je to tak trochu práce alá Poirot. Tak trochu detektivka. Teda celkem hodně. Pacient dorazí s bolestí nejčastěji v dolní části zad. Příčin mohou být desítky. Porucha ve svalu? Osteofyt? Ploténka? Útlak nervu? Stenóza? Nádor? …. Není to sranda, no musíme se v tom vyznat a vědět, kdy to už není práce pro nás a poslat pacienta k lékaři a k jakému. Svojí praxi momentálně rozvíjím u hokejového týmu Rytíři Kladno, GeRi klinika a částečně i soukromě. A ještě jedna důležitá poznámka: Fyzioterapeut NENÍ MASÉR!!!

Václav Krudenc – útočník – student Právnické fakulty, obor Právo a právní věda

Studuji Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde je pouze jeden obor a to Právo a právní věda. Zabýváme se celým právním řádem České republiky, během studia tudíž není žádná výrazná specializace. Studium na právech zahrnuje i základy z jiných, avšak s právem spojených, oborů a věd, jako je Národní hospodářství, politologie či sociologie. Škola nás tak připraví nejen na cestu advokacií, ale i například na cestu politikou nebo státní správou.

Michael Klinger – obránce – student Fakulty sociálních věd, obor Politolgie a mezinárodní vztahy

Politologie a mezinárodní vztahy se zaměřují na studium politické vědy, mezinárodních vztahů a bezpečnostních studií. Během tří let jsou studenti seznámeni s dějinami politické vědy, s metodologickými postupy, s teoriemi týkající se všech tří odvětví. Tyto znalosti lze využít na akademické půdě za účelem dalšího zkoumaní politiky a jejího komentování např. ve studiu čt24 nebo se lze stát odborníkem v určitém odvětví ve státní správě či neziskových organizacích.

Jan Hamalčík – brankář – student Přírodovědecké fakulty, obor Bioinformatika

Bioinformatika se obecně zabývá sběrem, analýzou a vyhodnocováním velkých biologických dat, jako jsou genomy organismu či struktury proteinu. Na univerzitě je tento obor zajišťován přírodovědeckou fakultou, přičemž polovina předmětu je vyučována na informatické sekci na MatFyzu. Já osobně se považuji spíše za přírodovědce než za programátora a v budoucnu bych se chtěl zabývat predikcí a modelováním 3D struktur proteinu z aminokyselinové sekvence, kvůli čemuž bioinformatiku ještě kombinuji s předměty jako jsou kvantová fyzika nebo fyzikální chemie."

David Matějka – útočník – student Fakulty humanitních studií, obor Studium humanitní vzdělanosti

Studuji obor studium humanitní vzdělanosti na fakultě humanitních studií. Studium se skládá ze 6 hlavních pilířů. Historie, filozofie, antropologie, sociologie, psychologie a ekonomie Obecně jde o velice liberální studium, mimo povinné předměty máme možnost široké škály volitelných předmětů přes zkoumání kognitivních schopností papoušků až po čínské písmo. Sám stále váhám, kterým směrem se vydat. Momentálně připravuji projekt - kroužek pro studenty s handicapem.

 

 

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS