Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Nové tváře UK: Matějček a Brejcha se chtějí hokejem hlavně bavit.

18.10.2018 | Josef Vošahlík, Foto: Aneta Procházková

V univerzitním týmu se na turnaji Student Hockey Challenge představili v dresu UK dva nováčci se zajímavým hokejovým životopisem, Martin Matějček a Tomáš Brejcha. Oba jsou odchovanci HC Sparta Praha, prošli mládežnickými reprezentačními výběry a mají zkušenosti se zámořským hokejem. Tento turnaj byl pro oba první příležitost seznámit se s úrovní univerzitního hokeje v Evropě a novými spoluhráči.

Řekněte nám o sobě několik slov a jak jste se k UK Praha dostali?

M: Jmenuji se Martin Matějček, studuji na FTVS, obor management sportu a v současnosti hraji už jen za tým UK, kam jsem se dostal přes několik kamarádů a bývalých spoluhráčů, kteří v týmu působí. Na konci loňské sezóny mě v uvozovkách přemluvil a do týmu přivedl kapitán Tobiáš Slavíček.

T: Ahoj, jmenuji se Tomáš Brejcha. Jsem typický power forward a jsem kromě studenta, redaktorem v rádiu . Jak jsem se do týmu UK dostal? Dá se říct, že na konci loňské sezóny jsem dostal laso od Tobiáše Slavíčka. Že by byl zájem, abych za kluky letos hrál. Po středně dlouhém přemýšlení jsem nabídku přijal.

Oba máte zkušenosti se zámořským hokejem. Kde jste působili? Pomohlo vám toto angažmá v hokejovém nebo lidském vývoji?

M: Do Ameriky jsem odešel, protože jsem chtěl studovat a hrát na některé z tamních univerzit, kde mají pro spojení studia a vrcholového sportu ideální podmínky. Rok jsem strávil v jedné z juniorských soutěží v týmu na Floridě, druhý rok na Monroe Community College v Rochesteru, NY. Nakonec ale věci nešly zcela podle představ, a tak jsem zvolil návrat do Čech. Hokejově mi tato štace asi příliš neprospěla. Možná jsem naopak ztratil jisté postavení ve svém mateřském klubu, které jsem celou kariéru budoval. Avšak po lidské stránce byla tato zkušenost k nezaplacení.

T: Já jsem hrál rok juniorskou soutěž NAHL za tým Lone Star Brahmas a druhou sezonu NCAA D3 na Curry College. Amerika mi dala hodně po mentální stránce. Myslím si, že jsem tam tak trochu dospěl a začal si vážit maličkostí. Když jsem tam odcházel, byl jsem takový moula. No a určitě angličtina. Dnes jsem na tom s angličtinou úplně v klidu, a za to jsem opravdu rád. Když jsem tam šel, tak jsem nebyl ani schopný poprosit o pásku na hokejku.

Slyšeli jste o EUHL už dříve?

M: Ano, o EUHL jsem slýchal již od jejího začátku. Zejména díky kamarádům, kteří ji za tým UK hráli. Nicméně si myslím, že v poslední době se liga velmi posunula, a proto jsem moc rád a těším se, že mám možnost si ji také zahrát.

T: O EUHL jsem poprvé uslyšel až loni od kamarádů Vendy Krudence a Máry Pulkraba..Oni už tady hráli loni a já se byl podívat na pár zápasech.

Oba jste byli na turnaji Student Hockey Challenge v Krasnoyarsku, jak se vám líbila úroveň univerzitního hokeje a celý turnaj?

M: I přes některé nedostatky to byl skvělý turnaj a moc jsme si ho užili. Jednalo se o přípravu na univerziádu, a tak bylo vše do detailu naplánováno a zajištěno a bylo o nás velmi dobře postaráno. I po hokejové stránce zde byli kvalitní soupeři. Ale i přesto si troufám tvrdit, že jsme měli na to dosáhnout na lepší umístění. Z pátého místa jsme byli zklamaní.

T: Úroveň hokeje byla vysoká. Hokej se hrál moderní, rychlý, nahoru dolů. Bylo vidět, že je začátek sezóny a náš tým má po taktické stránce stále na čem pracovat. Organizačně to bylo parádní a starali se o nás jako o profíky.

Jste nováčky v týmu, jak se vám daří seznamování s novými spoluhráči?

M: Daří se skvěle. V týmu je úžasná parta, všichni jsou na stejné vlně a věřím, že všechno bude výborně klapat. Většinu hráčů jsem znal již delší dobu, ať už ze sparty nebo z účasti na hokejových bitvách a mám velkou radost, že právě s touto rodinou teď strávím celou sezónu!

´T: Jednoduše. Já za svoji kariéru prošel mnoha týmy, takže 90% kluků už jsem znal a přišlo mi to jak vrátit se do juniorky. Kluci jsou v pohodě a mají rádi srandu. Já nezavřu pusu, takže jsem zvědavý, jak to oni budou zvládat se mnou. (smích)

Jak probíhalo přípravné období a jak se těšíte na nadcházející sezónu?

M: Příprava probíhala jak na ledě, tak na suchu. Proběhlo i několik přípravných utkání a právě turnaj v Rusku. Máme skvělý realizační tým i hráčský kádr a věřím, že sezóna bude úspěšná a podaří se nám znovu získat titul. Po několika letech profesionálního nebo poloprofesionálního hokeje, kde je velký tlak na výsledky a ne vždy pak máte z hokeje radost, se plánuji hokejem opět bavit a jsem si jistý, že pro to není lepší místo než v týmu UK.

T: Příprava byla zase krutá, jako každé léto. Letos jsem do toho dal ještě víc než v předchozí sezóně. Ono těch hokejových sezón už nám moc nezbývá a byla by škoda to proflákat někde na dovolené nebo na pivku. Letos jsem se po delší době vrátil k dvoufázovým tréninkům. Zesílil jsem a zrychlil. Rozhodl jsem se, že chci být týmu platný hlavně defenzivně a na to je potřeba kondice. Letos od sebe neočekávám mnoho bodů, ale chci být ten, kdo bude dělat černou práci a kluci budou rádi že hrají se mnou a ne proti mě.

M a T: Sezóny už se nemůžeme dočkat a všechny Vás očekáváme v pátek na prvním domácím utkání. #ukfamily

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS