Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Tým UK Praha se zúčastnil Student hockey challenge na Sibiři

10.10.2018 | Josef Vošahlík, Foto: Aneta Procházková

Pro hokejový tým Karlovy univerzity se účast na mezinárodních turnajích v dalekém Rusku, které jsou poslední prověrkou před začátkem základní části EUHL, stává již tradicí. Turnaj Student Hockey Challenge se konal v sibiřském městě Krasnoyarsk, které bude v příštím roce pořádat Zimní univerziádu a hokejový turnaj byl velkou generálkou pro její organizátory. Proto byly podmínky pro sportovce na opravdu vysoké úrovni a o mužstva bylo postaráno jako o profesionály. Turnaje se zúčastnili zástupci univerzitních lig Ruska, USA a Evropské univerzitní hokejové ligy. Jednalo se o dva výběry ruské SHL, mistra SHL Dinamo Altai, vicemistra SHL Derzhava Tambov, americký výběr třetí divize ACHA, tým Florida Gulf Coast University, mistra EUHL UMB Hockey Team Banská Bystrica a UK Praha.

Den první
V pondělní podvečer vzlétla výprava UK Praha směr Krasnoyarsk s mezipřístáním v Moskvě. Po zabydlení na hotelu se tým přesunul do hokejové haly Pervomayskiy, kde je čekal první soupeř ve skupině - výběr SHL Západ. Po předchozích turnajích, kterých se v minulých letech mužstvo UK účastnilo, bylo jasné, že soupeř bude velmi kvalitní. Utkání se hrálo ve vysokém tempu a byl k vidění kvalitní útočný hokej plný brankových příležitostí. Výběr SHL dokázal efektivně využívat chyby v rozehrávce Pražanů a rychle získal pohodlný náskok tří branek. Ten dokázal držet celé utkání a nakonec vyhrál 1:5 z pohledu UK.

Den druhý
Na každý hrací den ve skupinové fázi byla naplánována tréninková jednotka. Hráči měli možnost vybruslit únavu z předchozího boje a nacvičit přesilové hry. V 16:00 krasnojarského času se proti týmu UK postavil zámořský soupeř reprezentující Florida Gulf Coast University. Na menším hřišti Pervomayského stadionu byl očekáván duel plný kontaktu a nepříjemného napadání amerických hráčů. V první polovině utkání byla hra vyrovnaná, ale postupem času se projevila lepší fyzická připravenost a šikovnost hráčů Karlovy univerzity a proměněnými přesilovkami rozhodli utkání ve svůj prospěch – 6:2.

Den třetí
Poslední utkání ve skupině bylo klíčové. HK Dinamo Altai mělo na kontě pouze jedno vítězství nad FGCU, stejně jako UK. Jednalo se tedy o přímý boj o semifinále. Byl k vidění strhující hokej plný šancí s obrovským nasazením obou soupeřů. Po dvou třetinách byl stav střetnutí nerozhodný 2:2 a do třetí části šla Karlovka odhodlaná urvat vítězství pro sebe. Proti však nebyli jen hráči Dinama, ale také poněkud úzkostliví rozhodčí, kteří trestali sebemenší náznaky prohřešků hráčů UK. Ti dokázali ubránit více než polovinu třetí třetiny v oslabení. Naději na postup držel skvělým výkonem brankář Matěj Oliva, který tři minuty před koncem základní hrací doby vychytal i nařízené trestné střílení. Skóre zápasu zůstalo stejné i po prodloužení a tak rozhodovaly nájezdy. V pěti sériích nájezdů uspěla obě mužstva dvakrát a vítěze musela určit náhlá smrt. Postup nakonec slavilo Dinamo Altai až v 7.sérii a poslalo tým UK do bojů o 5.-8.místo.

Den čtvrtý
Zklamání z nevybojovaného semifinále se hráči pokusili zahnat prohlídkou třímilionového Krasnoyarsku, který je obklopen vysokými horami a divokou přírodou. Celý tým navštívil vyhlídku, odkud si mohl prohlédnout velikost tohoto největšího sibiřského města a ohromnou řeku Jenisej, která dělí Krasnoyarsk na dvě poloviny. Poté se mužstvo přesunulo do nově vybudované Krystal Arény s kapacitou 3500 diváků, kde se odehrávala závěrečná fáze turnaje a lehce potrénovalo. V tento volný den byl čas zajít na společnou večeři do místní restaurace, užít si kulturu mimo hotel a připravit se na boj o 5.místo.

Den pátý
Utkání ve skupině o umístění proti HK Derzhava Tambov bylo velmi náročné na psychiku hráčů UK, kteří však dokázali soupeře zlomit ve třetím dějství dvěma brankami ve 41.minutě a dovedli utkání k pohodlnému vítězství 5:1. Mohli se tak poprat v posledním utkání turnaje o nejlepší možný výsledek se známým soupeřem z floridské univerzity.

Den šestý
Boj o konečné 5.místo se odehrával na rozměrnějším kluzišti Krystal Arény a to mohlo být výhodou pro šikovné hráče Ukáčka. Hned v úvodu hráčům i fanouškům na stadionu zatrnulo. Obránce Ondřej Leština byl nevybíravě dohrán soupeřem po odehrání kotouče. Po záchranné akci studentů medicíny Kasaly a Hyršla, kteří okamžitě poskytli první pomoc, ho dostali z nejhoršího. Přesto byl hráč UK odvezen do nemocnice na vyšetření. V pětiminutové přesilové hře však první skórovali hráči Floridy a nervozita se vkradla na hole hráčů UK. Po srovnání skóre na 1:1 z hole Marka Pulkraba se po chybě v defenzivě znovu prosadil zámořský celek. O pět minut později vyrovnal za Karlovku útočník Martin Matějček. Do šaten však tým UK nastupoval s jednobrankovým mankem po gólu, který padl současně se sirénou. Tým Karlovy univerzity dokázal změnit stav utkání ve svůj prospěch až ve 3.třetině dvěma góly Marka Pulkraba, který završil hattrick a zajistil svému mužstvu 5.místo na turnaji.

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS