Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Sport a vzdělání v Evropě: Aneb budování duální kariéry

26.09.2018 | Michaela Příhonská

Tématem konference a celého programu Erasmus + je, Spojení vzdělání a sportu v Evropě. Připraven byl bohatý přednáškový program, ve kterém se vystřídalo 6 řečníků, kteří se podělili o své zkušenosti a znalosti ze světa univerzitního sportu, kde není pouze sport na prvním místě, ale jde ruku v ruce se studiem a dává sportovcům možnost, uplatnit se v životě po kariéře. Celou konferenci zahájila emotivní řečí věrná podporovatelka týmu Univerzity Karlovy, prorektorka prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., která poukázala na důležitost budování duální kariéry.

O první přednášku se postaral Ing. Jan Valder, současná opora univerzitního týmu. Ve své prezentaci představil historii týmu UK Praha a jeho úspěchy v EUHL. Věnoval pozornost statistice o počtu hráčů, kteří úspěšně ukončili studium na vysoké škole, ať už Bakalářským (22), Magisterským (14), nebo Inženýrským (3) titulem. Důkaz důležitosti budování duální kariéry v průběhu studia dal na příkladech hráčů UK Praha, kterým se podařilo buď vrátit se zpět k hokeji na vysoké úrovni v českých i zahraničních soutěžích, nebo trenérů, Jana Kregla (HC Rytíři Kladno/CZE2), Karla Herra (HC Písek/CZE3) a Ondřeje Krátkého (Zoetermeer Panthers/NED), kteří díky studiu trenérství na UK FTVS a zkušenostem z univerzitní ligy mohou i přes svůj nízký věk působit v A-týmech.

Následující přednášku vedl bývalý hráč týmu UK a první Američan v rudém dresu Bc. Patrick Rogan, který prošel americkým výchovným systémem v zemích USA. Patrick byl studentem Arizona State University (ASU), který v té době působil v univerzitní lize ACHA D1. Jeho tématem bylo, představení všech úrovní univerzitních lig v USA od NCAA D1, až po ACHA D3.

Odpolední blok přednášek zahájila pro většinu účastníků EUHL asi největší osobnost mezi trenéry Mgr. Jan Kregl tématem „Příležitost pro mladé trenéry v Univerzitním hokeji“. Bývalý trenér týmu UK vypíchl hlavní aspekty, které mu jako mladému trenérovi pomohli v jeho růstu a cestě na pozici asistenta trenéra u profesionálního hokejového týmu HC Rytíři Kladno. Z jeho slov vyplinulo, jak důležitá je pro růst trenéra možnost pracovat s dospělými jedinci bez tlaku vedení klubu, sponzorů a dalších osob zainteresovaných do dění v klubech, kde má možnost setkat se situacemi, které v mládežnickém hokeji nepotká a může se je naučit řešit.

Následující blok měla na svědomí dvojice Václav Krudenc a Tomáš Brejcha. Oba působili ve špičkovém mládežnickém týmu HC Sparta Praha, nastupovali za mládežnické reprezentační výběry a získávali zkušenosti v amerických juniorských, resp. univerzitních týmech. Věnovali se porovnání směru výchovy v těchto rozdílných systémech. Velmi zajímavý byl osobní pohled obou hráčů na osobní život během působení v USA.

Posledním přednášejícím byl Robert Sovík, talentovaný hokejista, který se rozhodl jít cestou vzdělání a sportu v USA, kde nakonec převažoval zájem o studium. Zde Robert přišel na nápad začít vlastní projekt a pomáhat evropským talentovaným sportovcům a zároveň výborným studentům, získávat místa na univerzitách v USA. Velmi podrobně popsal, proč má v USA sportující student pro zaměstnavatele přidanou hodnotu na trhu práce. Následně popsal obecně, jakými procedurami musí projít a jaké podmínky musí splňovat sportovec, ucházející se o studium na amerických univerzitách.

Všechny přednášky měli jedno společné východisko. Univerzitní sport by měl mít své pevné místo ve vzdělávacích programech vysokých škol. Na příkladech z USA jsou patrné benefity, které přináší jak studentovi, tak univerzitě. Obohacuje život studentů v campusech, sjednocuje a posiluje sounáležitost s univerzitou.

Pevně věříme, že i v Evropě se jednou dočkáme důstojné pozice univerzitního sportu v rámci výchovy a vzdělávání.



 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS