Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Nejúspěšnější trenér EUHL se uplatňuje v profesionálním hokeji. Cesta Jana Kregla za snem pokračuje.

05.06.2018 | Petr Hučko, Foto: Aneta Procházková

Bývalý hokejista, trenér, poetik, romantik a snílek. Nikdo mu neřekne jinak než Edie. Tenhle, na první pohled (ne)sympatický mladík, stihl v Evropské univerzitní hokejové lize 4 tituly ve 4 sezónách na střídačce týmu UK Praha, dovedl je k mnoha vítězstvím v Hokejové bitvě o Prahu, zahrál si univerziádu, vyhrál Akademické mistrovství, zamotal hlavu více než jedné dívce (umí skvěle na kytaru a zpívat). Mimo jiné vede již několik let mládežnické kategorie hokejového klubu Rytířů Kladno, podílí se na přípravě samotného „JJ“ (Jaromíra Jágra), a letos se postaví na střídačku jako asistent A týmu Rytířů Kladno. 

Edie, co pro tebe znamená naše alma mater? Dá se totiž říct, že si s ní spřažený skoro polovinu svého života, a to nejen studiem.

Během přijímacího řízení vedle mě byli další uchazeči o studium na univerzitě, a místo, aby se soustředili na sebe, tak si navzájem pomáhali, když to šlo a fandili si. To bylo moje první seznámení s naší fakultou a univerzitou. Měl jsem zvláštní pocit symbiózy, a ten mi zůstal. Pokaždé když vidím znak UK, nebo vstupuji na naší akademickou půdu vyvolává to ve mně jenom radostné pocity.  Od té chvíle co jsem tam nastoupil si jedu jeden velký životní příběh. Univerzita mi dala vzdělání, domov, rodinu, životní přátelství, nezapomenutelné zážitky, a již dlouho mi pomáhá určovat ten správný směr. Jsem jejím pyšným absolventem, hrdým lektorem, a ještě pořád i nedokonalým studentem.

 

To se poslouchá strašně hezky. Nicméně, ať už jako dobrý student, či nikoli, si toho stihl docela hodně. Jako jediný trenér si dokázal vyhrát 4x EUHL (Evropskou univerzitní hokejovou ligu), a to ti na to stačily právě čtyři sezóny. Hokejovou bitvu si vyhrál také několikrát. Bitvu jako hráč i trenér. To budeš určitě také jediný. Zúčastnil ses zimní univerziády v Turecku 2011. Dá se z toho něco vybrat jako to nejkrásnější na co budeš vzpomínat, nebo to máš postavené všechno stejně?

Nerad bych vyzdvihnul jednotlivé zážitky a úspěchy jako takové. Univerziády jsem se účastnil aktivně jako hráč. Pocit, když jdete s českou vlajkou na stadionu, kde vám mává 25 000 lidí je úžasný. To bych přál každému sportovci zažít. Všechny tituly byly krásně specifické, a byla to vždy vzrušující jízda. Hokejová bitva kde bylo několik tisíc lidí, první trofej EUHL, reprezentace a světový pohár univerzit…bylo toho dost. Jedna velká životní etapa nejen moje, ale všech těch lidí kolem…

Každopádně bych vyzdvihnul jednu věc, a to je týmový duch. Chemie v týmu, pocit rodiny plnou nadšených kluků, kteří mají radost, že společně můžou něčeho dosáhnout, a váží si toho, že sem patří. Pak jde všechno!!!

Podle mě každý doufá, že ta etapa z tvé strany bude pokračovat. Máš nějaký konkrétní cíl, za kterým chceš jít? Trénovat muže v české nejvyšší soutěži, být učitelem na UK FTVS, posouvat mladé hráče za snem hrát NHL, odstěhovat se do Asie, a mít od nás konečně klid?

Mým snem je dělat co mě baví, mít velkou šťastnou rodinu a přátelé, kteří za to umí vzít. Zatím se mi vše daří, a konkrétně přátel, kteří se umí bavit, mám díky UK opravdu hodně. (smích) Snažím se dělat postupné kroky, a přiblížit se co nejvíc k profesionálnímu hokeji.  Momentálně je mým cílem vytvořit v Kladně elitní hokejový klub budoucnosti, a pomoc se dostat „A“ týmu zpět do extraligy. Bylo by mi obrovskou ctí reprezentovat naší zemi jako trenér národního týmu nebo nějaké zahraniční soutěže. Stačilo by NHL. (smích)

Letos si k tomu udělal obrovský krok. Asistent u „A“ týmu Kladna. Jak si tu roli zatím užíváš?

Samozřejmě je to pro mě velká pocta, výzva a zodpovědnost. Mám z toho určitě radost. Vnímám to jako první krok k profesionálnímu hokeji. Zatím jsem se chvilku rozkoukával v kabině, a zjišťoval jsem jak to tam chodí. Pokaždé když od ní otvírám dveře, tak mám úsměv na tváři.

Už minulé léto ses podílel na přípravě Jaromíra Jágra. Jaké byli tvé první chvíle po boku takové legendy? Jestli nám můžeš jen malinko nastínit jaký je, budeme moc rádi.

My už se potkáváme na zimáku a různých akcí déle. Nicméně, když mě oslovil ohledně přípravy, řekl jsem si, ty vole, tak to je jízda.

První okamžiky jsem byl lehce nervózní, ale postupem času jsem se cítil lépe a hlavně uvolněně. Jarda je kluk jako my, jen je prostě výjimečný jako člověk, i jako sportovec. Především má rád legraci a hokej, takže do našeho univerzitního týmu by zapadnul úplně v pohodě.

Kluk jako my, ale prostě výjimečný ve všem. Byl, je, a bude vždy jen jeden. Na závěr nám řekni, jak se máš letos v plánu zapojit do týmu UK, a jestli budeš mít čas s námi v říjnu odletět do Ruska na Světový pohár?

Doufám, že budu mít čas se chodit na zápasy dívat, a občas působit v roli konzultanta. Pokud však nebudu časově všude přítomen, nebylo by dobré tomu přikládat větší roli. Chtěl bych se výhradně soustředit na Kladno, a vám budu držet palce a fandit na dálku.

Autor: Petr Hučko

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS