Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Velké ohlédnutí za úspěšnou sezónou 2015/2016

22.08.2016 | Martin Gremlica

Už je to nějaký ten pátek, co naši hokejisté UK Praha potřetí zvedli nad hlavu Sekeráš trophy pro vítěze Evropské univerzitní hokejové ligy. Dokonali tak “zlatý hattrick” a v dosavadních třech ročnících této ambiciózní soutěže nenechali nikoho na tento ohromný pohár sáhnout. Ale našim hráčům se dařilo i mimo bojiště EUHL, jako například obhajoba vítězství na Hokejové bitvě nebo úspěšné utkání v Brně v rámci Hokejových her. Pojďme společně s kapitánem Petrem Hučkem zavzpomínat na tuto úspěšnou sezónu. 

Jak už je to v ledním hokeji zvykem, příprava každého hráče začíná v letních měsících. U hokejistů UK Praha tomu nebylo jinak. “Jelikož jsou kluci ze všech koutů republiky, připravují se každý sám nejčastěji ve svém rodném klubu. Společně jsme se setkali poprvé někdy v září ve Slaném.” podotkl kapitán týmu Petr Hučko.

   Příprava vyvrcholila sestavením týmu pro prestižní Hokejovou bitvu a nový ročník EUHL. “Před Hokejovou bitvou jsme stihli sehrát jedno přípravné utkání s Plzní a taky první zápas EUHL s Technikou Praha. Byla to dobrá příprava. dodal Hučko. Na Bitvě se Ukáčku dařilo náramně. V semifinále smetli VŠE 3:0 a stejným poměrem si poradili ve finále i s hokejsty ČVUT a mohli se radovat z obhajoby vítězství.

“Bitvu jsme zvládli skvěle. Neinkasovali jsme, hráli jsme pěkný útočný hokej a vítězství jsme si rozhodně zasloužili nejvíc.”

   Nebyl ale čas na nějaké velké oslavy, protože sezóna EUHL byla v plném proudu. V ní si hráči UK vedli opět znamenitě. Základní částí (18 zápasů poz. red.) proletěli s 15 výhrami a pouhými 3 porážkami jako uragán. Na druhé Kings z Bratislavy měli luxusní náskok 7 bodů. UKáčko se mohlo pyšnit nejlepším útokem - 108 vstřelených branek, což v průměru dává 6 branek na zápas. Obrana v čele s brankářskou dvojicí Oliva – Vokatý pracovala taky spolehlivě. Pouhých 58 obdržených branek z ní dělá druhou nejlepší v lize. “Základní část musíme hodnotit pozitivně. Byla tam sice utkání, ze kterých určitě nemáme úplně radost, i když jsme je třeba vyhráli. Předvedená hra v nich totiž nebyla to, co by jsme chtěli hrát. Ale základní část jsme v poklidu vyhráli, což byl náš cíl,” zhodnotil základní část náš kapitán.

   V základní části tým táhly známé hvězdy. V útoku především zabijácké duo Hučko – Bícha. Jenom tihle dva snajpeři obstarali 34 branek UKáčka a velkou měrou se zasloužili o vítězství v základní části. Z obránců můžeme vyzdvihnout výkony Filipa Švaříčka, jenž zaznamenal ve 14 utkáních solidních 12 bodů a především v přesilových hrách byl klíčovou postavou. V bráně UK čaroval především Matěj Oliva. Ten s průměrem 2,15 branky na zápas suverénně ovládl statistiky gólmanů. Co se týče týmových statistik, nevedlo si UKáčko vůbec špatně. Za zmínku stojí například 75% úspěšnost samostatných nájezdů, kdy hráči UK proměnili 6 z 8 nájezdů a úspěšnost střelby se pohybovala okolo slušných 20%. Snad jen na přesilových hrách by se mělo zapracovat, protože 17% využitých přesilovek není žádné převratné číslo. Ale to nic nemění na tom, že UKáčko základní část vyhrálo a mohlo se těšit na semifinále play off, kde čekalo na vítěze čtvrtfinále mezi Trenčínem a Nowym Targem. Nowy Targ nakonec přetlačil soupeře ze Slovenska, a tak UKáčko vyzvalo tohoto polského nováčka soutěže v boji o finále.

   V lednu si hráči UK ještě odskočili z EUHL na velice prestižní zápas. V rámci Hokejových her Brno 2016 na zimním stadionu za Lužánkami změřili síly s domácí Masarykovou Univerzitou. Utkání pod širým nebem sledovalo téměř 8000 diváků, čímž byl stanoven nový český rekord v počtu diváků na univerzitním hokejovém utkání. Zápas nakonec UKáčko zvládlo v poměru 4:3 a mohlo se těšit z velice prestižní výhry nad velice kvalitním soupeřem. “Byl to krásný večer se šťastným koncem pro nás, z čehož jsme měli obrovskou radost. Atmosféra byla neuvěřitelná a pro většinu kluků neopakovatelná.“, řekl s úsměvnou grimasou Hučko.

   Na utkaní byl přítomen i rektor Univerzity Karlovy pan prof. Zima, který společně s nejoddanějšími fanoušky UK fandil svému týmu a nakonec se mohl radovat z výhry v této velice prestižní bitvě. “Chtěl bych panu Zimovi touto cestou moc poděkovat za celý hokejový tým UK, za jeho neskutečnou podporu. Bez finančních prostředků, které Univerzita poskytuje našemu týmu, by jsme nemohli tak úspěšně reprezentovat naši Almu Mater. Především cestování na zápasy EUHL je velice finančně náročné a bez velké pomoci, kterou nám Univerzita poskytuje, by jsme rozhodně nemohli tuto soutěž hrát.”

   Ale zpět k play off EUHL. K prvnímu zápasu cestovali naši borci do Polska. Před slušnou návštěvou UKáčko zápas zvládlo v poměru 5:3 a vezlo si s sebou domů do Prahy důležitý bod k postupu do vysněného finále. O 4 dny později na domácím kolbišti ve Slaném neponechali nic náhodě, když už po první třetině vedli 3:0 a zvítězili přesvědčivě 6:2. Po roce se tak UKáčko mohlo znovu těšit na finále EUHL. “Nowy Targ byl na nováčka soutěže velice těžký soupeř. Jejich mužstvo je plné Rusů a ti umí hru patřičně znepříjemnit. Targ jakož to novačci udělali velice dobrou sezónu a nemají se určitě za co stydět,” pochválil semifinálového soupeře Hučko.

   Před velkým finále ještě naši borci měli na programu Akademické mistrovství ČR. A po několika letech neúspěchů se dostavila medaile. Po vydařené skupině nestačili v semifinále hráči UK na hokejisty z Hradce Králové a museli se spokojit se zápasem o bronz. Ten však zvládli a porazili přesvědčivě hráče z Ostravské univerzity 10:2.

   To už byl ale čas na finále EUHL, ve kterém na hokejový tým UK čekal asi nejnepříjemnější soupeř – Paneuropa Kings. Jak je v pravidlech EUHL dáno, série vždy začíná na ledě hůře postaveného týmu v tabulce po základní části, a tak UKáčko vyrazilo do Bratislavy vstříc velkému finále. Po bezbrankové první třetině přišly chvíle Kings, kteří se dostali do vedení 3:1. Tento stav platil ještě 7 minut před koncem utkání. Poté UKáčko vstalo z mrtvých a dvěma zásahy v rozmezí jediné minuty stav zápasu srovnalo. Muselo se jít do prodloužení a nakonec i do samostatných nájezdů, jelikož v prodloužení 3 na 3 gól nepadl. Ty díky rozhodujícímu gólu Rovného vyhrálo družstvo UK v poměru 2:1 a vezlo s sebou domů veledůležitý bodík.

   O dva dny později už mohli naši borci slavit. Odvetné utkání se tentokrát odehrálo přímo v Praze, a to na zimním stadionu Hvězda. Velice slušně zaplněný stadion viděl nervydrásající utkání, ve kterém nebylo do poslední desetiminutovky jasné, kdo zvítězí. Tentokrát měli více štěstí hosté z Bratislavy. V 52. minutě vstřelil rozhodující gól Zvara. Domácí bojovníci to ještě zkoušeli bez brankáře, ale výhru pečetil ještě gólem do prázdné brány Fabo a rozhodnout tak musel až třetí duel.

   Třetí duel byl kvůli velmi vytíženému ledu na zimním stadionu Hvězda naplánován hned na další den dopoledne. Více sil v nich jednoznačně měli domácí. Od samého začátku tahali naši borci za delší konec pomyslného provazu a vybojovali vítězství v rozhodujícím utkání 7:2. Pohár tak byl zase doma – v rukách hráčů Univerzity Karlovy!!! “Finále bylo jednoznačně nejtěžší série, kterou jsme za celé ty 3 roky hráli. Kings byli výborně připravení, ale asi jsme měli více zkušeností a více sil v rozhodujícím duelu. Chtěl bych všem svým spoluhráčům, manažerům, fanouškům, no prostě všem poděkovat za úžasnou sezónu,” zhodnotil na závěr Hučko.

 

 

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS